Het Amerikaanse technologieconcern Google gaat investeren in een gigantisch datacenter in de Eemshaven.
Het Amerikaanse technologieconcern Google gaat 600 miljoen euro investeren in een gigantisch datacenter in de Eemshaven, over een periode van voer jaar. Dat heeft Francois Sterin, directeur van Google’s afdeling wereldwijde infrastructuur, dinsdag gezegd.
Het project levert volgens hem meer dan 150 permanente nieuwe banen op voor de provincie Groningen. In 2016 wordt begonnen met de bouw van het datacenter, dat in 2017 klaar moet zijn.
De bouw van het datacenter waarvoor minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag aftrapte, levert de komende jaren voor duizend mensen werk op. Begin 2016 kan het centrum in gebruik worden genomen.
Groot datacentrum Google in Eemshaven
Het datacentrum moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers van het internetbedrijf en het wordt daarom gerealiseerd op een terrein dat meer dan veertig voetbalvelden groot is. Uitgaande van een voetbalveld van 105 bij 68 meter komt dit neer op een vierkant gebied van omgerekend ongeveer 534 meter bij 534 meter.
Volgens het ministerie van Economische Zaken koos Google voor Nederland omdat het "op een wereldwijd internetknooppunt'' ligt: "Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland''.
Kamp is blij met deze investering die goed is voor de regionale werkgelegenheid en economie. "Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen.''
Datacentra in Nederland
Nederland is populair als het aankomt op het bouwen van datacentra. Zo bouwt Microsoft aan een groot datacentrum in Middenmeer (Noord-Holland) en er zit een groot datacentrum van i3D.net in Rotterdam.
Verder zijn er verschillende datacentra in de buurt van Amsterdam, Schiphol en bij Den Bosch. Dat heeft volgens een woordvoerder van Nederland ICT en hoofdredacteur van technologiewebsite Tweakers Wilbert de Vries onder meer te maken met de goede infrastructuur in Nederland.
Tussen de Verenigde Staten en Europa lopen centimeters dikke zeekabels van soms wel 15.000 kilometer lang. Van de 15 transatlantische zeekabels lopen er 11 via Nederland. Bovendien heeft Nederland met de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) een belangrijk internetknooppunt in huis.
Vanuit dat knooppunt komen weer prima werkende 'hubs'. Zo is er een rechtstreekse lijn tussen de AMS-IX en Groningen. "Verder zal Google hebben gekeken naar het opleidingsniveau van ICT’ers en de locatie. Je moet het centrum kunnen koelen, en dat gaat hier beter dan in bijvoorbeeld Zuid-Europa’’, aldus de woordvoerder van Nederland ICT. "IJsland of Groenland is natuurlijk nog koeler, maar daar heb je weer geen goede infrastructuur.’’
Belang van de 'cloud'
Een datacentrum, zoals ook Google dat wil bouwen, dient voor gegevensopslag. Er worden steeds meer gegevens gestald in bijvoorbeeld de cloud en dat moet ergens blijven. De digitale opslagruimte op de computers in de datacentra dienen daarvoor. In het geval van Google worden daar dus bijvoorbeeld foto’s die iemand in de cloud zet, of YouTube-filmpjes opgeslagen. Hetzelfde doen andere bedrijven in hun datacentra of bijvoorbeeld op de AMS-IX. Daar stalt Netflix kopieën van hun film-materiaal.
"Oftewel; het staat lokaal en kan daardoor sneller laden. Je wil niet als gebruiker 2,5 minuten wachten op je video, omdat het uit de VS moet komen’’, legt De Vries uit. ,,Als jij iets opslaat bij Google, gaat het naar bijvoorbeeld 8 of 9 plekken tegelijk. Daardoor kun je overal op de wereld snel bij je files. En als er ergens iets fout gaat, zijn er genoeg back-ups.’’ Maar als Nederlandse gebruiker merk je er waarschijnlijk maar weinig van dat er een kopie van een filmpje in Groningen staat. Vermoedelijk scheelt het slechts een paar milliseconden laden.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl